image/svg+xml
image/svg+xml

Fakültemiz tarafından “Regaib Kandili” programı düzenlendi

Üniversitemiz Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik, Fakültemiz öğrencisi Metin Yılmaz’ın verdiği Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Etkinlikte konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun herkesin ‘Regaib Kandilini’ kutlayarak başladığı konuşmasında “İslam âlemi olarak, halkımız arasında 'üç aylar' diye adlandırılan, rahmet, bereket ve mağfiret iklimine girmiş bulunuyoruz. Bu gece, manevi mevsime girişimizin habercisi olan Regaib Kandilini idrak ediyoruz. Müminler için elbette bütün zamanlar kıymetlidir ve Allah'ın rızasını kazanmak gayesiyle kulluk şuuru içerisinde yaşanması gerekir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler, yaratılış gayemizi idrak ederek yaratan ve yaratılanlarla münasebetlerimizi ve yaşadığımız hayatı muhasebe etmemiz için çok kıymetli fırsatlardır.” ifadelerini kullandı.

Regaib kelimesinin anlam kökenine indiğimizde karşımıza çok derin bir mana çıktığını da kaydeden Rektör Uzun, “Regaip; kelime olarak herhangi bir şeyi istemek, arzulamak ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Burada önemli olan nokta ‘bir şeyi sadece istememizin yeterli olmayacağıdır. İsteğimizin gerçekleşmesi için çabalamamız, çok çalışmamız ve üstün gayret göstermemiz gerekmektedir. Bugünün şartlarında az önce ifade ettiklerim yapılmadığı takdirde ne isteklerimiz gerçek olur, ne de başarı bir gerçeğe dönüşür. Siz değerli öğrencilerimiz farkında olmasanız da hepiniz bir ‘regaib’ ile yola çıktınız. Bu mübarek günde en büyük duam hepinizin hedeflerine ulaşması ve vatanına milletine hayırlı birer birey olmanızdır.” şeklinde konuştu.

Fakültemiz Dekan V. Prof. Dr. Azize Toper Kaygın üç ayların manevi anlamda çok değerli bir dönemi ifade ettiğini belirterek, “Milletimiz üç ayları büyük bir coşkuyla karşılamakta, bu ayların ruhuna uygun olarak yaşamaktadır. Sevgili Peygamberimizin “Duaların ret edilmeyeceği”ni müjdelediği bu mübarek aylar ve geceler, hatalarımızdan ve günahlarımızdan tövbe etmemize bir vesiledir. Tüm Müslümanların mübarek Regaip Kandilini ve üç aylarını kutluyorum. Milletimiz ve İslam Âlemine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Bartın Müftü Yardımcısı Hulusi Güner ise üç ayların hem Kur’an-ı Kerim de hem de kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bereket ve bolluğun birer yansıması olan üç aylar, birçok bakımdan özel yere sahiptir. Üç aylarda savaşmak, küs kalmak gibi dünyevi şeylerden uzak kalınması gerekmektedir. Burada vurgulanan şey aslında bu dönemde dünyevi olandan uzaklaşıp, manevi dünyaya yönelmektir. Rabbim vatanımızı ve milletimizi bu üç ayların bereketi ve rahmetiyle müşerref kılsın.” diye konuştu.

Ardından konuşmasını gerçekleştiren fakültemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Veysel Gengil ise üç aylar ve üç ayların içerisinde bulunan özel günlerin anlam ve öneminden bahsederek, ‘Fatiha’ suresinin kısa tefsirini yaptı. Konuşmasında öncelikle üç ayların, içinde gerçekleşen önemli hadiseler sebebiyle özel olduğunu, Receb ve Şaban ayının Ramazanın müjdecisi olduğunu ifade etti. Akabinde Ramazan ayının bu derece önemli olmasının da, Kur’ân ayı olması sebebiyle olduğunu ve Kur’ân’ın ilk defa bütün olarak inen sûresinin de Fâtiha suresi olduğunu ifade etti. Bu bağlamda Fâtihâ sûresinin öz bir tefsirini dinleyicilere aktaran Gengil, Kur’ân’ın ruhuna ulaşılabilmesi temennisi ile konuşmasını sonlandırdı.

Programın sonunda katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından bir de Üniversitemiz aile fotoğrafı çekildi.

 

  • Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Erdoğan KÖYCÜ Bartın Belediyesi Yalı Câmii’nde İbadetlerde Devamlılık ve Denge Vaazı Verdi

  • Doç. Dr. Duygu KAYALIK ŞAHİN'in Kurum İçi Ataması Yapıldı.

  • Öğr. Gör. Muhammed TÜRE'den "Ney Kursu"

  • Doç. Dr. Kamil ÇOŞTU Jandarma Genel Komutanlığı'nda Seminer Verdi

  • Doç. Dr. Kamil ÇOŞTU "Tübitak Bilim Söyleşileri" Etkinliğine Katıldı.

  • Dr. Öğr. Üyesi Murat Mirzaoğlu'dan "Savaş, Göç ve Kadın" Konferansı

  • Doç. Dr. Mehmet ERGÜN İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneği'nde Sohbet Gerçekleştirdi.

  • Dr. Öğr. Üyesi Kenda al-TARKAWİ'nin Liderliğinde Arap Dili ve Belağati Okumaları Başladı.

  • Arş. Gör. Dr. Yasir BEYATLI'dan Öğretim Elemanlarına Yönelik "ZOTERO" Eğitimi

  • Öğr. Gör. Muhammed Türe 4-6 Yaş Kur'an Kursu Öğrencileri İçin Verilen Konserde Yer Aldı