Fakültemiz’de Arapça Bilgi Yarışması Düzenlendi

Sunuculuğunu fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Mahmoud Qaddom’un yaptığı Arapça Bilgi Yarışması etkinliği, 02.05.2019 günü Kutlubey Kampüsü Sayısal Derslik Binası Konferans Salonunda saat 15:00’da başladı. Öğrencilerimiz tarafından oldukça geniş bir katılımla başlayan programda öncelikle fakültemiz öğretim elemanı Qaddom, “Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan” sözü mucibince dil öğrenmek çok önemli bir kazanımdır” diyerek lisan öğrenmenin öneminin altını çizdi. Yüzyıllardır İslam kültürüyle yoğrulmuş Türk milletinin, güzel Türkçemizden sonra önem vermesi gereken dillerin başında Arapça geldiğini, zira bu önem dinimizin bir gereği olduğu gibi tarihi ve kültürel bağlarımızın bize yüklediği bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Daha sonra Qaddom sözlerine şöyle devam etti; “Arapça, vücuda nispetle kalp gibidir. Dünyada olsun ahirette olsun üstünlük payesini elde etmek isteyen kimse Arapça öğrenmelidir. Arapça hem bir araçtır, hem bir amaçtır hem de maaştır. Araçtır, bütün ilimleri onun sayesinde öğrenebilirsin, amaçtır, dünya ve ahireti kazanmak onun sayesinde mümkündür, maaştır, herhangi bir meslek düşünün ister öğretmenlik olsun, ister tercümanlık olsun ya da hangi meslek olursa olsun, onun sayesinde maaşını kazanabilirsin. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Yusuf süresinin ikinci ayetinde (اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ قُرْءٰناً عَرَبِياًّ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ) "Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik" buyurmuş ve bu ifadelerin benzerlerini yine Kur’an-ı Kerim’inde beyan etmiş, böylece Arapçanın önemi vurgulanmıştır. İşte bu anlayışla Arapçaya ve bu tür etkinliklere önem verilmekte, öğrencilerimizin dil kabiliyetleri ölçülerek dil bilinci özendirilmektedir. Neden öğreneceğimiz ikinci bir dil Arapça olmasın?”
Qaddom’un gerçekleştirdiği sunumun akabinde öncelikle fakültemiz öğrencisi Zekai Şensan tarafından Kur’an Tilaveti gerçekleştirildi. Daha sonra fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Asife Ünal, bir selamlama konuşması yaptı.
Yarışmanın jüri üyeleri, fakültemiz Arap Dili ve Belagatı öğretim elemanlarından seçildi. (Öğr. Gör. Ayhan Can, Dr. Öğr. Üyesi Yahya Salih, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Bostani, Dr. Öğr. Üyesi Kenda Terkawi, Arş. Gör. Hayrettin BAHAR)

Yarışmada 5 grup yarıştı. Her bir grupta üçer kişi temsilci seçildi, ayrıca 5 grup da şiirde yarıştı. Grupların cevaplayacağı 5’er soruluk oturumlar düzenlendi ve her bir oturumun arasında, yine fakültemiz öğrencileri tarafından Arapça ilahiler okundu.

Yarışmanın sonunda başarılı olanlara hediyeler takdim edildi ve fotoğraf çekimiyle program son buldu.