image/svg+xml
image/svg+xml

“İslam’da Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa YILDIRIM tarafından 22.04.2019 tarihinde Üniversitemizde “İslam’da Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü” konulu bir konferans verildi.

Sunuculuğunu fakültemiz öğrencilerinden Mürşide SERİM’in gerçekleştirdiği program, yine fakültemiz öğrencilerinden Metin YILMAZ tarafından verilen Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmasını, fakültemiz Dekan V. Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN gerçekleştirdi. Dekan vekilimiz konuşmasında öncelikli olarak, günlük hayatımızda stresin hep var olduğunu, uzmanlara göre orta ve düşük düzeyli stresin başarıyı pozitif yönde etkilediğini, kişiyi tetikte tutarak olası tehlikelere karşı hazır olmayı ve zor durumlarla başa çıkmayı sağladığını; buna rağmen aşırı stresin hem fizyolojik hem de psikolojik tahribatlara yol açabildiğini, başarı ve mutluluğumuz için bir engel oluşturduğunu dile getirdi. Öfkenin ise zaman zaman kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir hale dönüşme potansiyeline sahip duygusal bir tepki olduğunu; günümüzde aile içi şiddette, sokak kavgalarında, sıra beklerken, trafikte ve daha birçok yerde öfke patlamalarının yaşandığını belirtti. Bunun için manevi kaynaklarımızdan istifade etmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Program, Prof. Dr. Mustafa Yıldırım’ın verdiği konferansla devam etti. Yıldırım konuşmasında öncelikli olarak Türk-İslâm geleneğinin insan psikolojisine verdiği öneme dikkat çekti. Buna göre en başta Kur’ân-ı Kerîm’in, insan psikolojisini görmezden gelen ve onu olduğundan üstün sayan bir yapıda olmadığını, bu minvalde hatasıyla sevabıyla insana insan olarak yaklaşan bu dinin, Hz. Muhammed (s.a.v.) örnekliğinde öfke ve kaygı kontrolü sorunlarına çözümler sunduğunu ifade etti. İslâm’a göre stresle baş etmenin başlıca yolunun tevekkül olduğunu ancak bunun çoğu zaman yanlış anlaşılan bir davranış olduğunu dile getirdi.

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: “Örneğin Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicreti sırasında güçlerinin en son yettiği yere kadar çabalamış ve hatta oldukça yüksek bir mevkide bulunan bir mağaraya sığınmışlardır. İnsan bir şeyi gerçekleştirmek istiyorsa bütün zorluklara rağmen elinden geleni yapmalıdır. Tevekkül aslında bu anlama gelmektedir.

Öfke ve kaygının en baştan oluşturulmamasının, bu ortamlara imkân tanınmamasının belki de en etkili yöntem olabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, sosyal yaşantımızda dayanışmayı ayakta tutmaya çalışırsak, öfke ve stresin yaratacağı daha büyük sorunlarla karşılaşılmayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım’ın konuşmasının ardından teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile program sona erdi.

  • Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Abdulmecit KARAASLAN hocamızın öğrencisi Muhammed Enes NAHHAS Yüksek Lisans tezini savundu.

  • Fakültemiz hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Ali DURMUŞ'un yeni kitabı yayınlandı...

  • Dünya Arapça Günü Etkinlikleri Kapsamında Öğrencilerimiz Bir Araya Geldi

  • Geçerken Kulübü'nden “Sen de Başarabilirsin: Harvard Deneyimleri Üzerine Bir Söyleşi” adlı etkinliği...

  • Fakültemiz akademisyenlerinden Öğr. Gör. Muhammed TÜRE ile Dr. Öğr. Üyesi Yunus YAZICI Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen konserde sahne aldı.

  • Kalite Komisyonu, Dekan Yardımcımız Doç Dr. Muhammed YAMAÇ başkanlığında toplandı.

  • Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Muhammed YAMAÇ hocamızın ESCI'de dizinlenen dergilerden biri olan Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisinin Aralık sayısında yeni makalesi yayınlandı.

  • Araş. Gör. Dr. Cihan ÖZAYKAN hocamızın Scopus'ta dizinlenen dergilerden biri olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisinin Aralık sayısında yeni makalesi yayınlandı.

  • Temel İslâm Bilimleri Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Erdoğan KÖYCÜ Uluslararası Kongrede İki Bildiri Sundu

  • Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mahmud KADDUM hocamızdan büyük başarı...